Clicky

EC 2023 Comunicat presă post-event 15Nov Dec2023

Miercuri ,  15 noiembrie 2023  a avut loc la  Hotel Sheraton ,  a 9-a ediție  „ESOMAR  Connect ROMANIA 2023” , conferința locală a industriei  de cercetare de piață.

Tema acestei ediții a fost  “Macro tendințe în comportamentul  consumatorilor din  România” | “Macro-Consumer Trends in Romania” .

Conferința, organizată în format hibrid (onsite și online), s-a bucurat de participarea a  200 de reprezentanți ai clienților industriei de cercetare de piață și specialiști din  agențiile și companiile de cercetare de piață prezenți onsite și de aproximativ 150 de  reprezentanți înregistrați pentru online (inclusiv din mediul academic/universitar).

Evenimentul „ESOMAR Connect” reprezintă un parteneriat între ESOMAR și SORMA  România și a fost găzduit de Alina Șerbănică, Membru în Consiliul Director al ESOMAR  și Președinte SORMA. “ESOMAR Connect” s-a adresat specialiștilor în cercetare de  piață și de marketing reprezentând jucătorii din toate industriile (cum ar fi FMCG, retail,  IT/technology și telecom, servicii financiar-bancare și de asigurări, servicii medicale și  industrie farmaceutică etc.), precum și profesorilor, studenților sau viitorilor specialiști în  cercetarea de piață. În calitate de reprezentant al Consiliului Director al ESOMAR, Alina  a marcat în deschiderea evenimentului și cele mai importante proiecte ale ESOMAR la  nivel internațional, reamintindu-le tuturor participanților despre congresul ESOMAR  2024 din Atena, eveniment care facilitează networking-ul, expunerea la noutățile  industriei și la tendințele acesteia.

Companiile din industria de cercetare de piață prezente cu speakeri la această  conferință au fost: Anamnesis, Daedalus New Media Research, DataDiggers, Exact  Business Solutions, iSense Solutions, ISRA Center, Kantar, Mercury Research, MKOR  Consulting și Nielsen IQ.

“ESOMAR Connect 2023” a găzduit și speakeri din partea clienților (beneficiari ai  serviciilor de cercetare de piață): Alka Group România, OTP Bank România și Synevo.

“ESOMAR Connect 2023” s-a bucurat și de prezența unui invitat special, un renumit  „storyteller” pentru brandurile globale, pe care le ajută să se adapteze dinamicii piețelor  și tendințelor economice prin utilizarea unor tehnici jurnalistice, transformând astfel  informațiile economice și predicțiile statistice în povești de impact:

Grant Fuller, Fondator Every Rung,  keynote speaker, a susținut prezentarea cu titlul  „How journalism makes insights matter more, elevates influence and inspires better  decisions”,  cu ajutorul căreia a dezvăluit o nouă  perspectivă asupra cercetării de piață  în relație cu jurnalismul – ca două fețe ale aceleiași monede. Jurnalismul/industria  media și cea a cercetării de piață sunt două industrii care au multe de învățat una de la  cealaltă. A scos la iveală cum „storytelling-ul” tipic jurnalistic poate ajuta industria  cercetării de piață să maximizeze impactul datelor / cunoștințelor obținute.

Programul “ESOMAR Connect 2023” s-a remarcat printr-o o agendă dinamică susținută  atât de agenții/companii de cercetare de piață (internaționale și locale), cât și de clienți  finali (care folosesc serviciile industriei de cercetare de piață).

Vlad Barbu, Senior Retailers Consultant, Nielsen IQ  a deschis evenimentul cu  prezentarea  „Mastering FMCG Trends: Strategies for  Success in the Age of the Evolved  Consumer” . Prezentarea a abordat provocările cu care  se confruntă brandurile și  comercianții de bunuri de larg consum (FMCG) în adaptarea la noul tip de consumator  „Evoluat”.

În continuare, prezentarea  Adinei Iancu (Bogdan),  Head of Qualitative Research,  ISRA Center  și a Ioanei Davitoiu, Head of Quantitative  Research, ISRA Center  denumită  „The tectonics of consumer values in times  of recent crisis: Make  sustainability sustainable again”  a vorbit despre  dificultățile globale și incertitudinea  aduse de pandemie și, ulterior, de inflație, în relație cu valorile consumatorilor. În acest  context, sustenabilitatea a devenit un subiect de interes pentru consumatori, chiar și  atunci când au la dispoziție un buget limitat.

Diana Simion, Marketing Insights Research Consultant, Exact Business

Solutions, Julien Zidaru, Managing Partner, Exact Business Solutions  și  Roxana  Pantea, Head of Customer Experience, OTP Bank Romania  au prezentat studiul  denumit  „Back to the people behind the data: building  the bridge between the inside-out  expertise and the outside-in customers’ understanding in banking” . Această prezentare  a adus în prim-plan situația în care se regăsesc multe companii: un cerc vicios în care  se află relația produs-piață, în contextul în care companiile tind să subestimeze  valoarea legăturii dintre problemă și soluție.

Cori Cimpoca, Founder & CEO, MKOR Consulting , s-a  remarcat cu o prezentare  intitulată  „The Store of the Future from the Consumers’  Perspective” , prin intermediul  căreia a explorat transformările profunde ce au avut loc în cadrul pieței de comerț cu  amănuntul influențate de digitalizare și de pandemia de SARS-Cov2 (generatoarea  afecțiunii COVID-19). Cercetarea s-a concentrat asupra așteptărilor consumatorilor cu  privire la “Magazinul Viitorului”.

Iulian Sirbu, Consumer & Market Insights Manager, DataDiggers  a abordat o temă  perfectă pentru momentul în care ne regăsim, în care AI-ul devine din ce în ce mai  popular, cu prezentarea  „Deciphering the Midlife Crisis  Consumer Behaviour. Human  vs. AI” . Cercetarea a fost realizată cu ajutorul a  două echipe: una formată dintr-o echipă  de cercetare de piață complet umană și o a doua, care include o entitate de inteligență  artificială (ChatGPT), dirijată de un operator uman. Iar ca temă centrală s-a dorit  promovarea unei înțelegeri aprofundate a crizei de vârstă mijlocie, oferind o perspectivă  proaspătă care ar putea redefini metodologiile de cercetare de piață.

În derularea evenimentului,  Daniel Enescu, Partner,  Daedalus New Media Research  a continuat discuția despre AI, prezentând un material intitulat  „Artificial Intelligence:  Prince Charming or Ugly Witch?” . În acest context,  a avut loc o discuție amplă despre  notorietatea programului AI ChatGPT, care în doar 7 luni de la lansare a atins 60% grad  de popularitate și 24% grad de utilizare în mediul urban din România, confirmând astfel  și pentru spațiul nostru geografic expansiunea globală rapidă. Percepția asupra  inteligenței artificiale oscilează între teamă și entuziasm, dar un aspect unanim acceptat  este că impactul acesteia nu mai poate fi ignorat.
 Andra Constantinescu, Senior Account Director & Creative Domain Lead, Kantar  și  Catalina Ifrim, Senior Consultant – Insights Division,  Kantar  au adus în atenția  publicului, prin intermediul prezentarii intitulate  “Tech-Enabled Life. Uncovering  consumer-led emerging trends on the impact of technology in daily life” , un subiect de  interes: provocarea pe care trebuie să o înfrunte o companie de cercetare de piață prin  anticiparea nevoilor pe care oamenii nu le pot exprima. Cu ajutorul tehnologiei  avansate, au reușit să analizeze modelele din miliarde de date și să descopere tendințe  cheie în comportamentul consumatorilor. Proiectul de “Analiză Digitală” derulat de  companie a acoperit peste 35 de miliarde de date, având ca scop identificarea a ceea  ce este în vogă în intersectarea tehnologiei cu viața.

În continuare,  Andrei Elvadeanu, Quantitative Research  Director, iSense Solutions  a susținut prezentarea cu titlul  „Exploring The Mobile  Megatrend – from store hopping to  mobile shopping” , explorând astfel impactul profund  al telefonului mobil (smartphone)  asupra vieții, cu o atenție deosebită asupra modului în care aceste dispozitive au  redefinit peisajul cumpărăturilor online, dar și preferințele consumatorilor.

Oana Popa Rengle, Founder, Anamnesis  și Simona Moisescu,  Marketing

Researcher, Synevo  au captat atenția publicului cu  prezentarea intitulată  „Less pain,  less fear and a healthier future for our children”  prin care care relatează povestea  parcursului proiectului „VR Kids” din cadrul concursului ESOMAR Research  Effectiveness Award 2022 – Silver Winner. “Kids Virtual Reality” este o experiență de  realitate virtuală dezvoltată de Synevo Romania în 2021, cu scopul de a reduce frica și  durerea la copii, oferindu-le o experiență în care aceștia să simtă că dețin controlul, că  fac parte din experiența pe care o traversează și cu un obiectiv important de a le  îmbunătăți percepția despre durere în timpul actului medical pentru recoltarea de  sânge.

Ana Dumitrescu, Senior Business Analyst | Customer Insights, Telekom Romania,  Andrei Dudu, Business Intelligence Manager, Servier Pharma, Bogdan Vasilescu,  Head of Statistical Data Unit | Strategy and Statistics, ANCOM  și  Mihai Ciuta, CX &  Research Lead, Raiffeisen Bank Romania  au dezbătut  în cadrul unul Panel de

Discuție intitulat  “Research Quality in Romania” moderat  de  Ioan Simu, General  Manager, Mercury Research , provocările întâmpinate la nivelul calității datelor (în  cercetarea din România) – indiferent de metoda de colectare a acestora folosită (online,  interviu prin telefon sau interviu față în față). Au explorat modalități noi prin care poate fi  asigurat un nivelul optim de calitate necesar pentru înțelegerea corectă și obiectivă a  datelor, implicând instituții precum ISO (9001 și 20252), ESOMAR, SORMA, furnizori și  clienți. Discuția a abordat și așteptările clienților (research buyers) față de rolul activ al  SORMA în asigurarea calității în cercetarea de piață și sondarea opiniei publice.

Ediția de anul acesta a inclus și secțiunea “ESOMAR Connect – 180” (într-un format  ușor diferit față de cel al ediției “Best of ESOMAR 2022 – 120”), oferind șansa  membrilor SORMA de a se prezenta publicului prin portofoliul de servicii și produse de  cercetare de piață deținut și de a-și promova noutățile și inovațiile în materie de tool-uri  folosite sau proiecte derulate în cadrul organizației din care fac parte. Ideea a fost  primită cu încântare de absolut toți participanții și ne-am bucurat de o serie vastă de  materiale, de la prezentări la video-uri, pline de culoare, energie, inovație și extrem de  interesante.

ESOMAR

ESOMAR este organizația mondială care reglementează și încurajează dezvoltarea  industriei de cercetare de piață. Organizația conectează peste 35.000 de specialiști, se  apropie de un număr de 12.000 membri “individuali” și peste 500 de membri “corporate”  (companii/agenții din industrie). Organizația activează în 140 de țări, având în spate o  experiență de peste 75 de ani. Printre misiunile importante ale acestei organizații se  află: autoreglementarea și promovarea celor mai înalte standarde în industria de  cercetare de piață, protejarea intereselor industriei, dezvoltarea și promovarea celor mai  bune practici internaționale în această industrie.

 SORMA

 Societatea Română de Marketing și Cercetarea Opiniei Publice (SORMA) a împlinit 5  ani de activitate în România, funcționând în noua sa formă de organizare din anul 2018.  În prezent, în SORMA sunt implicați 12 membri activi, reprezentând companii/agenții de  cercetare de piață atât cu afiliere internațională, cât și companii/agenții cu capital  integral românesc. Unul dintre obiectivele importante ale SORMA este  autoreglementarea pieței de cercetare de marketing din România prin promovarea și  urmărirea respectării codului internațional de conduită profesională și deontologică în  industrie, cât și a codului de etică adoptat în plan local, în anul 2023, în cadrul SORMA.

 ESOMAR Connect 2023

 Evenimentul ESOMAR Connect 2023 a fost organizat în cadrul parteneriatului dintre  SORMA (Societatea Română de Marketing și Cercetarea Opiniei Publice) și ESOMAR.

 Mai multe detalii despre cele două organizații sunt disponibile pe site-urile oficiale:

 ESOMAR ( www.esomar.org ) și SORMA ( www.sorma.ro ).

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top